woensdag 22 maart 2017

Bazaar: bijna 2 maanden later

Ik blogde hier en hier al over ons allereigenste winkelconcept Bazaar Trend Lab, maar liet je nog niet binnenkijken in de winkel zoals die er nu - bijna twee maanden na opening - uitziet. Als je er tenminste zelf nog niet bent geweest.


We horen regelmatig dat mensen niet durven binnenstappen. Ik begrijp zelf niet goed waarom, maar ik ben dan ook iemand die overal zou binnenstappen als de nieuwsgierigheid groot is. Ligt dat aan het feit dat we een niet zo alledaags winkelconcept zijn? Aan het "mysterie" rond Bazaar? Want hoewel we zoveel mogelijk communiceerden over ons concept en de bedoeling erachter, is het voor velen toch nog niet helemaal duidelijk wat we precies doen en wat ze in Bazaar zullen aantreffen.


Laat ik mijn licht dus even in de duisternis schijnen. 

Zoals de naam Bazaar Trend Lab al doet vermoeden, gaat het hier om een "laboratorium" waarmee we mensen die van een eigen zaak dromen een zetje in de rug willen geven. Een winkelruimte huren kost veel geld en zolang je niet weet of je concept of aanbod zal aanslaan, blijft het een enorm risico. Bazaar biedt aspirant-handelaars dan ook huurcontracten van korte duur die eventueel verlengbaar zijn en deelde één grote ruimte onder in kleinere handelsruimten, maar dan zonder muren. Denk Inno, maar in 't klein. De drempel om een eigen zaak uit te proberen en aan het publiek te toetsen is dus veel kleiner en het risico is quasi nihil. En slaat je zaak aan en wordt Bazaar te klein? Dan kun je - als je dat wil - vol vertrouwen in jezelf en je product op zoek naar een eigen pand! In Bazaar zitten momenteel twee enthousiaste starters: lunchbar the Girl in my soup, die naast quiches, taart en soep ook af en toe iets speciaals zoals chili sin carne, patty melts of fajita's opdist, en gift shop Renée, die als geen ander unieke en jonge, beloftevolle merkjes weet te vinden.



Dat wil dus ook zeggen dat die handelaars hun "hoekje" volledig naar eigen smaak mochten inrichten. Dat was voor mij een moeilijk lesje in loslaten, want inrichten, laat dat nu net een van mijn grote passies zijn. Gelukkig hadden we nog twee eigen ruimten, eentje vooraan en eentje achteraan, waar ik me lekker mee kon uitleven. In die ruimten verhuren we rekken van 1 meter breedte of een ander meubel met een vergelijkbare oppervlakte. De ruimtes worden verhuurd per 2 maanden. Nu worden ze vooral ingepalmd door webshops, maar ook handelaars met een nieuw product kunnen bij ons terecht. De enige voorwaarde is wel dat het product in onze visie past. We moeten er met andere woorden zelf achter staan. Op dit moment vind je bij ons Kousen & Karton, Minipanda, Fairplace, Finn Concepts, Madame She She, Foodie Market en Designed for cats. Vanaf april krijgen we er trouwens twee handelaars bij: Muno (planten in een weckpot) en Belgian Pickles. We proberen dus voor genoeg afwisseling te zorgen.




We strikten trouwens ook een handelaar die niet aan haar proefstuk toe is. Madeline de Stoffenmadam heeft al een goed draaiende stoffenwinkel in Lier en breidde met Bazaar uit naar haar geboortestad. Ook in deze tweede winkel vind je haar leuke stofjes en alles wat je nodig hebt om zelf aan de slag te gaan met naald en draad!

Om een bezoek aan Bazaar extra leuk te maken, proberen we ook regelmatig events te organiseren. Nu zaterdag 25 maart is er bijvoorbeeld Friskobar Soweto. Je kunt dan live een coole tekening of schilderij laten maken door een van de kunstenaars van Studio Entropica, en dat voor een klein prijsje en in het gezelschap van dj's.


We zijn ondertussen ook bezig met een uitbreiding van Bazaar Trend Lab met een Food Lab. Hetzelfde concept, maar dan met food als thema. Zo maken we plannen voor een kooklabo, een keuken die voor een korte of langere duur kan worden gehuurd door iemand die zijn/haar lekkere creaties wil aanbieden en uitproberen. Verder hopen we ook lekker brood te kunnen verkopen (kandidaat, iemand?) en willen we er gespecialiseerde culinaire producten en kookmateriaal verkopen. Ook workshops zouden een leuke aanvulling van ons concept zijn. Een ruimte vonden we al en ligt nota bene in het verlengde van Bazaar Trend Lab. Ideaal dus! Denk Inno in 't groot.

Denk je iets in dit concept te kunnen betekenen? Laat het ons dan zeker weten! Mail ons via het contactformulier op onze website www.bazaar-trendlab.be. Je vindt hier trouwens ook ons adres en onze openingsuren. Op Facebook vind je dan weer dagelijkse updates en nieuwe producten.



zondag 12 maart 2017

Het eerste lenteweertje

Ik titelde bijna 'Het eerste lentedagje', maar het is nog steeds winter. Je zou het vandaag bijna zijn vergeten.

Die eerste dag dat je met z'n allen naar buiten gaat, de terrasjes vol zitten, mensen met een sjaal en dikke winterjas en de "durvers" met een T-shirtje samen over straat lopen en er eigenlijk nog geen blaadjes aan de bomen zitten ... Het is elk jaar weer een dag waar ik enorm van geniet en een moment dat ik me heel gelukkig voel. De lente komt eraan en ik heb er zo'n zin in!

Deze week las ik een artikel over de zon en welke invloed dat op ons heeft. Er zijn mensen die er onverschillig onder blijven, zo blijkt. En dan zijn er die hun energiepeil tot een dieptepunt zien zakken op een grijze winterdag en volledig opleven van een straaltje zon. Het is duidelijk dat ik tot die laatste categorie behoor. Mijn man kan op een zonnige dag zonder probleem een hele dag in een donkere kamer zitten werken, terwijl ik desnoods om het uur een metertje opschuif om toch maar in de zon te kunnen blijven zitten. Vandaar dat hij meestal in ons kantoor werkt en ik in de veranda ... Grappig is dat we ook een hondje hebben dat net als ik de zon volgt en een ander hondje dat daar compleet onverschillig onder blijft.
 
Vandaag was dus zo'n dag dat ik het leven keihard zag zitten en ik weer overliep van energie en ideeën. Wat kijk ik uit naar die maanden dat we weer buiten zullen leven!












 

woensdag 8 maart 2017

Uitstapje: Trendy Mechelen

Voor wij 8 jaar geleden in Vilvoorde kwamen wonen, was ik nog nooit in Mechelen geweest. Ik groeide op in Limburg en miste mijn kleine en gezellige Hasselt. Maar in Mechelen vond ik - op 10 minuutjes rijden van mijn deur - een meer dan waardige vervanger!

Nochtans komt Mechelen van heel ver. Het was vroeger een vuile stad waar mensen het liefst wegbleven. Maar zo heb ik de stad aan de Dijle dus nooit gekend. Voor mij is het een supergezellig stadje dat het onder de beste burgemeester van de wereld geweldig goed doet! Deze stad is aan een flinke opmars bezig, wordt met de dag toffer en hipper, en nieuwe zaakjes van gedreven ondernemers schieten als paddenstoelen uit de grond.

Ik maak je hier wegwijs voor een leuk dagje Mechelen, met of zonder kids, vertel je waar je het best parkeert en waar het leuk lunchen en shoppen is. Volg de gids!

Kom je met de trein? Dan sta je op 10 minuutjes wandelen in het centrum, aan de Vijfhoek (zie hieronder). Ga je met de auto? Parkeer dan niet in het centrum. Je bent veel geld kwijt en kunt bovendien regelmatig terug naar je auto om bij te vullen. Why bother? Net buiten het centrum kun je op weekdagen heel goedkoop parkeren in Parking Zandpoortvest (voor je gps: Zandpoortvest is de straatnaam) en in het weekend is het zelfs helemaal gratis!* Als je de parking uitkomt, steek je de Zandpoortvest over. Loop de straat naar links af tot je zo'n 100 meter verderop een parkje ziet (op de hoek ligt een Via Via Reiscafé). Doorkruis dit gezellige parkje en je zit pal in het centrum van Mechelen! Profiteer er meteen van om aan de uitgang van het park bij Mlkshkbar een lekkere milkshake te kopen. Bij warmer weer vind je hier ook heerlijke ijsjes.




Je bent nu op de Bruul. Toen ik als kind Monopoly speelde, vond ik dat nog wel een toffe straat. Nu laat ik deze drukke winkelstraat liever links (of in dit geval rechts) liggen. Je vindt er alle grote en bekende ketens die je nog maar 1000 keer hebt gezien in je leven.

Naar links dus, het water over. Je komt nu aan een klein kruispunt, de Vijfhoek. Hier spring ik toch nog snel een keten binnen, want Fred & Ginger is voor mij en de kinderen een verplichte stop. Ga op dit kruispunt naar rechts, de Onze-Lieve-Vrouwestraat in. En hier kan je shoppingavontuur beginnen. Meteen links zie je Lily liggen, een ongelooflijk leuk winkeltje (en webshop) met dameskleding, accessoires en nu ook wat interieurspulletjes. Zeker binnengaan hier!


Ook de buren van dit boetiekje zijn beslist een bezoekje waard. Je vindt hier onder meer Goldfish (heel leuke kinderkleding), Supergoods (concept store met een focus op eco & fair) en aan de overkant Zoet, een gezellig snoepwinkeltje.



Loop nu deze straat uit en geniet van alle leuke en vaak eigenzinnige winkeltjes die je op je pad tegenkomt.





Ook (hobby)naaisters komen in dit straatje ruimschoots aan hun trekken, want hier vind je naaimachinespecialist Van Rooy en Marie Karo, een tof winkeltje gespecialiseerd in trendy en exclusieve damesstoffen.

Aan het einde van deze straat sta je op de Korenmarkt. Ga hier naar rechts en geniet van alle toffe winkeltjes en speciaalzaken die je ook hier vindt.




Steek het water weer over en sla links de Vismarkt in. Ben je op stap met kinderen? Laat ze dan alvast uitkijken naar het huis van Karen, Kristel en Josje uit Hallo K3! Kijk jij ondertussen de andere kant uit, want hier ligt interieurwinkel Simple. Op deze Vismarkt vind je veel restaurants met gezellige terrasjes aan het water. Loop de terrasjes voorbij (of niet) en je ziet Sister Bean liggen. Stop hier even voor een lekkere koffie, een ontbijtje of tussendoortje. Loop daarna nog even de Drabstraat door, naar woonwinkel Interieurkabinet.

Keer terug en loop de IJzerenleen af. Hier iets meer ketens, maar gelukkig nog genoeg originele winkeltjes. Je komt nu uit op de Grote Markt en de Sint-Romboutstoren. Je kunt van hieruit weer de Bruul op, maar wij maken hier meestal rechtsomkeer en lopen via het Dijlepad over het water terug naar het park. Let bij nat weer wel op dat je niet uitglijdt op het natte hout. Been there, done that!

Soms staan er langs dat Dijlepad over het water deurtjes open waarmee je een binnenwegje naar een ander straatje kunt nemen. Kinderen vinden dat geweldig spannend! Je ziet hier in de lente en zomer ook vogels broeden of zwemmen met hun kleintjes. Ook boottochtjes zijn hier mogelijk!



En je maag vullen of op adem komen, waar doe je dat? Een paar tips:

Foom - Sint-Katelijnestraat 2 - Voor ontbijt, lunch en vieruurtje én vooral de pancakes!
Bar Marie - Stationsstraat 55 - Voor een soepje, slaatje of boterham (ligt aan het station, dus ideaal als je met de trein bent gekomen en met een volle maag de stad in wil trekken)
Noen - Leermarkt 24 (loopt parallel aan de Bruul) - Voor een lekkere lunch, gebak, een ontbijtje of hun lekkere Eiskreem!
Mona's Toast & Tea - Vijfhoek (aan Fred & Ginger) - Voor een lekkere broodlunch en uiteraard thee!
Sister Bean - Vismarkt 26 - Soepjes, quiches, slaatjes, boterhammen, ...
Il Cardinale - Sint-Romboutskerkhof 1 - Voor de betere hamburger in een devoot sfeertje.
Beans - IJzerenleen 37 - Koffie, smoothies, gebakjes, bagels, maar ook een lichte lunch.
Unwined - Steenweg 22 - Voor wijn, of course, maar ook voor een lichte lunch of lekkere (aperitief)hapjes.

In veel winkels vind je trouwens een klein, schattig boekje met toffe adressen en een handig stadsplannetje, om gratis mee te nemen.

Heb je nog tijd over? Ik geloof je niet, maar kom ... Breng dan nog een bezoekje aan het Speelgoedmuseum, om te wentelen in nostalgie. Nóg tijd over? Rij dan even door naar Bazaar in Vilvoorde! Vooruit, je bent nu toch in de buurt ...

*Vind je hier geen plaats? Ga dan gratis parkeren op randparkings Douaneplein en De Nekker en neem de gratis shuttlebus naar het centrum. Je wacht hier normaal gezien nooit langer dan 5 minuten op een busje.






zondag 5 maart 2017

Thor

Ik ben dus weer aan het naaien geslagen, moest je mijn comeback twee weken geleden hebben gemist. Die stoffenwinkel bij mijn deur, weet je wel ... Ik kocht er dit stofje met surfers op en combineerde met tricot en boordstof in effen petrol om de Thor uit La Maison Victor te maken (editie 2/2016).

In een zucht was dat ding klaar. Jammer aan dit model vind ik wel de nepen in de schouders. Op de dunne armpjes van mijn zoon poft dat dus wat te veel naar mijn zin ...

Omdat ik de kinderen nog maar moeilijk voor de lens krijg, laat ik ze nu zelf kiezen hoe en waar ze willen poseren. Dat vinden ze nog wel leuk en opstanden blijven uit.
 



 
 Met dank aan onze harige figuranten.
 

vrijdag 3 maart 2017

Kookboek onder de loep: Keukendagboek 2 van Nigel Slater

Ha! Wat een mooie dag om een nieuwe rubriek in het leven te roepen. Ik probeer heel graag nieuwe gerechten uit en ben gewoonweg verslaafd aan kookboeken, dus laat ik je maar gewoon deelgenoot maken van al mijn ontdekkingen en bevindingen!

Vandaag stel ik graag Keukendagboek 2 van Nigel Slater aan je voor. Nigel Slater - the cook who writes - is niet aan zijn proefstuk toe. Hij kookt al sinds zijn tiende, schrijft voor The Observer en presenteert succesvolle kookprogramma's voor de BBC. Hij schreef zelfs een heerlijke, autobiografische roman (Toast) die trouwens ook werd verfilmd.



Mijn indrukken over dit kookboek.

Het is zo dik dat het amper open blijft liggen. Maar slaag je er toch in het te temmen, dan ontdek je een kookboek als geen ander. Het heeft zijn naam niet gestolen want het leest ook echt als een dagboek! Nigel Slater leeft voor lekker eten. Die passie spat van de pagina's en wordt al snel besmettelijk.

Een dagboek, dat betekent ook dat hij voor bijna iedere dag een recept heeft én dus ook de seizoenen volgt, iets wat ik nu ook steeds meer probeer te doen.

Het boek is doorspekt met verhalen over keukengerei en ingrediënten. Zo wijdt hij hele pagina's aan de perfecte wokpan, aan pancetta, bakpapier, hoe je met dragon omgaat of het best knoflook perst. Hoofdstukken dragen titels zoals Bambi eten of De tuin in bed stoppen. Je zou bijna vergeten dat dit een kookboek is en geen roman! Een fijn boek voor wie niet alleen lekkere gerechten op tafel wil toveren, maar ook heel wat bij wil leren.

De ingrediënten zijn niet zo moeilijk te vinden, op misschien een paar gerookte vissoorten na (bijv. schelvis), die je in Engeland veel gemakkelijker zult vinden dan hier. Jammer, want ik was graag aan de slag gegaan met bijvoorbeeld de Gerookte schelvis met aardappelen en spek.
 
De gerechten zijn vaak aan de klassieke kant, maar altijd met een moderne en eigenzinnige twist. Ik probeerde verschillende recepten uit, zoals de kip met aardappels en dille en deze gekruide (mmm, kardemom!) broodpudding met gebakken banaan, die tot de laatste kruimel werd opgepeuzeld.

 


Maar omdat bananencake het in blogland altijd goed doet, is dat het meer dan geslaagde recept dat ik graag met jullie deel!

Nigels chocolade-bananencake met basterdsuiker

bloem: 250 g
bakpoeder: 2 theelepels
zachte boter: 125 g
lichte basterdsuiker: 235 g
rijpe bananen: 400 g (gewogen zonder schil)
vanille-extract: een theelepel
eieren: 2
pure chocolade: 100 g

Je hebt een broodvorm of cakevorm met antiaanbaklaag nodig van circa 24 x 12 x 7 cm, bekleed met bakpapier. Verhit de oven tot 180 °C. Zeef de bloem en het bakpoeder samen.
Klop met een mixer de boter en suiker tot een lichte, luchtige en bleek koffiekleurige massa.
Prak de bananen in een kom met een vork. Het moet een iets klonterig mengsel zijn. Roer de vanille erdoor. Klop de eieren met een vork los en klop ze door de botermassa. Schep als de massa schift een lepel bloem erdoor.
Hak de chocolade in stukjes - ter grootte van fijn grind - en spatel ze met de bananenpuree door de botermassa. Schep er luchtig het bloemmengsel door. Stort het beslag rustig in de voorbereide vorm en bak het circa vijftig minuten in de oven. Steek een metalen spies in het midden van de cake. Als die er droog uitkomt is de cake gaar. Zet de vorm als de cake nog vochtig is nog kort terug in de oven en dek de bovenkant af met aluminiumfolie. 
Laat de cake zo'n vijftien minuten in de vorm afkoelen, ga met een paletmes rondom tussen het gebak en de vorm en stort hem voorzichtig. Laat hem nog iets langer afkoelen en trek het bakpapier eraf. Serveer de cake koud, in dikke plakken.




Dit recept komt uit Keukendagboek 2 van Nigel Slater, uitgegeven bij Fontaine Uitgevers. Het telt maar liefst 532 pagina's en kost € 39,95.